585 Chemin de Platus, 46250 Marminiac, France
+33760561723 / +31611720876
info@platus.nl
Reserveren
Bezienswaardigheden

Rocamadour of Roc-Amadour (51.7 km van Platus)

Is een stad in Frankrijk, in het Centraal Massief, departement Lot. De stad is na Lourdes de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk.

De stad is gebouwd op een rots midden in de Causse de Gramat, een uitgestrekt kalksteenplateau en onderdeel van de Causses du Quercy. Boven op de rots ligt een burcht. Via een slingerend pad (of een lift voor de mindervaliden) kan men het heiligdom bereiken, een reeks van kapellen met fresco‘s en een kerk. Via een trap, waarin vele fossielen van mariene herkomst zichtbaar zijn, komt men onderaan de berg. Daar ligt het zeer toeristische stadje met zijn nauwe straatjes.

Na aankomst bij de Rocamadour kunt u na het parkeren onderaan in de vallei van de Dordogne waarbij de Rocamadour gelegen is. U kunt een toeristisch treintje nemen de berg op naar de ingang van het dorp. De sportieve vakantieganger kan ook een wandeling maken naar het dorp, het dorp is gelegen op een zeer stijle helling en daardoor op de voet moeilijk bereikbaar voor ouderen of minder validen. Eenmaal met treintje of de voet aangekomen bij de ingang van het dorp treft u direct de eerste bezienswaardigheid: de “Porte du Figuier” is een in de 13e eeuw gebouwde toegangspoort voor de stad, de eerste blik op de sprookjesachtige straat achter de poort is adembenemend.

Een volgende bezienswaardigheid is de “Grand Escalier” oftewel de “Grote Trap” deze leid u richting de heiligdommen bovenaan de berg waarop Rocamadour gevestigd is, in de tijd dat Rocamadour een druk bezocht bedevaartsoord was moesten boetelingen de trap op hun knieen opklimmen en bovenaan de trap in 1 van de basilieken om vergiffenis vragen. Rocamadour werd destijds soms door wel 30.000!! boetelingen per dag bezocht. Het hedendaagse Rocamadour is vooral een trekpleister voor het toerisme, vanuit de hele wereld komen nog altijd mensen de magie en de schoonheid van het plaatsje beleven.

Eenmaal boven aangekomen vind u de topattractie van de Rocamadour, let bij een bezoek aan de heiligdommen goed op wat u aantrekt, vanwege religieuze motieven dient u goed afgekleed de Rocamadour te bezoeken, een mouwloos hemd, minirok of andere weinig verhullende kledingstukken kunnen voor een onaangename verrassing zorgen wanneer u toegang tot de 7 heiligdommen ontzegd wordt.

http://www.rocamadour.fr/

Gouffre de Padirac is een druipsteengrot die ligt 13 km ten noorden van Gramat in Quercy in het departement Lot in Frankrijk. ( 73.5 km van Platus)

Is een must-do in de regio Lot-Dordogne. Reeds bij aankomst krijg je een indrukwekkend zicht op de gouffre van bovenaf. De vele trappen zijn niet geschikt voor mensen met een zwakke conditie. Er is mogelijk een boottocht te maken door een deel van de grot, ronduit indrukwekkend. Let op de gidsen houden ervan om als grap de boot eens te doen wiebelen (belangrijk met het oog op jonge kinderen).

De grot is in 1889 ontdekt door Édouard Alfred Martel.

Hij bestaat onder andere uit:

  • Salle du Grand-Dôme
  • Galerie de la Source
  • Grand Pilier
  • Salle des Grands-Cours
  • Lac Supérieur

In de groten zelf mag helaas niet worden gefotografeerd, om de veiligheid van de bezoeker. Een goede tip bestel uw tickets vooraf via de site.

Gouffre de Padirac, Le Gouffre, Padirac, Frankrijk

http://www.gouffre-de-padirac.com/

The Walled Town

 place de la Halle, 24250 Domme ( 24.3 km van Platus)

Anders dan andere traditioneel ommuurde steden, waarvan de meeste een rechthoekige lay-out hebben , heeft de Domme een trapeze vorm. Die zich aanpast aan de natuurlijke en abrupte van het landschap. De kleine straatjes van de stad zijn in overeenstemming met de geometrische lay-out, en de stad is omringd door de wallen, die nauwgezet de rand van de klif volgen. De wandeling binnen de stadswallen begint bij de Porte del Bos.

Château de Castelnaud

 Château de Castelnaud, 24250 Castelnaud-la-Chapelle ( 24 km van Platus)

Het kasteel van Castelnaud, een echte middeleeuwse burcht, compleet met machicoulis donjon, omringende muur en het hoofdgebouw, biedt een panoramisch uitzicht over de Céou vallei en de Dordogne. Het is de thuisbasis van een middeleeuwse oorlog museum met een collectie van interessante tentoonstellingen, waaronder replica oorlog machines zoals een trebuchet, die de turbulente atmosfeer van het verleden te herscheppen.

Telefoon : +33553313000, E-mail: chateau@castelnaud.com, Website : http://www.castelnaud.com

Open : Jul-Aug: 9am-8pm; Apr-Jun and Sep: 10am-7pm; 12 Nov-31 Jan: 2pm-5pm, de rest van het jaar: 10am-6pm

Marqueyssac Garden

 Jardins de Marqueyssac, 24220 Vezac ( 33 km van Platus)

Met een oppervlakte van 22ha, worden Marqueyssac tuinen aangelegd op een rotspunt met uitzicht op de Dordogne-vallei. Aan de voorzijde van het charmante 18C kasteel, het grote terras is gerangschikt in een geometrisch patroon die de symmetrie van het gebouw oproept. Het bastion terras is beplant met mooie doos topiary, met cipressen het verstrekken van de structuur van het landschap, terwijl de doos wordt overgelaten aan meer vrij in de steeneiken bossen groeien. Panelen geven informatie over de flora, fauna en de geschiedenis van de site.

Open : Jul-Aug: 9am-8pm; Apr-Jun and Sep: 10am-7pm; Feb-Mar and 1 Oct-11 Nov: 10am-6pm; de rest van het jaar: 2pm-5pm 

Château des Milandes

 Les Milandes, 24250 Castelnaud-la-Chapelle (30 Km van Platus)

Het in 1489 door François de Caumont opgericht kasteel om zijn wilskrachtige vrouw te behagen, werd gebouwd in Italiaanse stijl en in neo-gotische stijl flink verbouwd tijdens de 19C. Het landgoed, dat torenhoog boven de Dordogne uitsteekt, is luxueus. Het interieur is ontworpen door een van de laatste eigenaars, Josephine Baker. Een goed onderbouwde tentoonstelling illustreert haar carrière. Ook het park en de tuin, waar valkerij demonstraties worden opgevoerd, is het bezichtigen meer dan waard.

Telefoon : +33553593121, E-mail: josephin-les-milandes@wanadoo.fr, Website : http://www.milandes.com

Open : mid Jul-end Aug: 9.30am-7.30pm; de rest van het jaar: 10am-6.30pm – Gesloten van half Nov-tot eind Maart

 

Water Gardens

 St-Rome, 24200 Carsac-Aillac (33.5 km van platus)

De 3ha grootte watertuin “Jardins d’Eau” is aangelegd door Claude en Didier Bernard en loopt langzaam af naar de rivier de Dordogne. De sterren van de show zijn de lotussen (sommige bereiken een hoogte van 2 m met bladeren 70 cm in diameter) en de waterlelies. De grote-waterlelie vijver, is net als een schilderij van Monet, en de vijf rassen in Van Gogh-stijl iris zijn niet te missen. Ook opmerkelijk zijn de terrassen vijvers, waar u geur van de waterlelies, en de grote verscheidenheid van planten tegemoet komt.

Telefoon : +33553289196, Website : http://www.jardinsdeau.com, Open : May-Aug: 9am-8pm; de rest van het jaar: 10am-7pm – gesloten van half Oct-eind Apr

 

Château de Montfort

 CD 703, 24200 Vitrac ( 32 km van Platus)

Je zou verwachten dat een fort op een dergelijke plek alleen zou dienen om de aandacht van elke leger op de Périgord te richten, maar de geschiedenis van het kasteel bestaat uit een aaneenschakeling van belegeringen en veldslagen. In 1214 is het fort genomen door Simon de Montfort, werd met de grond gelijk gemaakt en weer herbouwd, vervolgens vernietigd op drie andere gelegenheden (een keer in de Honderdjarige Oorlog, eenmaal onder Lodewijk XI en eenmaal onder Henri IV). Het enigszins schilderachtige voorkomen is het resultaat van een 19C facelift.

Beynac-and Cazenac Castle

 24220 Beynac (35.7 km van platus)

In de Middeleeuwen was Beynac, samen met Biron, Bourdeilles en Mareuil, een van de Périgord vier baronieën. Door het doorgegeven van Richard Leeuwenhart aan Simon van Montfort, kreeg het kasteel zijn definitieve vorm wanneer de Heer van Beynac de wederopbouw toegezegde. De massale architecturale verbouwingen die tussen de 13C en 17C plaatsvonden hebben het kasteel gevormd tot wat nu is. De binnenkant van het kasteel wordt geleidelijk hersteld en men denkt na hoe het door te geven aan de volgende generaties. Het panoramische uitzicht over de Dordogne-vallei als u langs de muren loopt blijft prachtig.

Telefoon : +33553295040, Open : Apr-Sep: 10am-6.30pm; de rest van het jaar alleen op afspraak

Bonaguil Castle

 47500 St-Front-sur-Lemance (31.3 km van Platus)

Dit verbazingwekkende fort, op de grens van de Perigord Noir en de Quercy, is een van de meest perfecte voorbeelden van laat 15C en 16C militaire architectuur. De bijzondere eigenschap van dit kasteel was dat het ook de toen nieuwe vuurwapen technieken: schietgaten en musketten goed kon huisvesten.

Telefoon : +33553419071, E-mail: chateaubonaguil@gmail.com, Website : http://www.chateau-bonaguil.com

Archaeological theme park

24220 Beynac-et-Cazenac (35.2 km van platus)

In het archeologisch park zijn reconstructies van de nederzettingen gemaakt van de late Neolithische periode tot de Gallische periode. Het park geeft demonstraties in het snijden van vuursteen, weven van een touw en het afvuren van aardewerk. Het is een echte aanrader met kinderen.

Telefoon : +33553295128, Open : begin Jul-half Sep: 10am-7pm; de rest van het jaar alleen op afspraak